Daca vrei sa stabilesti relatii cu ceilati, trebuie sa manifesti aceasta intentie. Iar asta presupune intotdeauna energie. Daca vrei ca oamenii sa fie impresionati, poti vorbi despre succesele lor; dar daca vrei ca oamenii sa se indentifice cu tine, este mai bine sa vorbesti despre esecurile tale.

Cand participi la o intrunire e bine sa tii cont de urmatoarele sugestii:

  • Saluta-i cu energie si zambet daca poti, pe fiecare, in parte.
  • Fii confortabil cu mediul si locul de acolo.
  • Fa-i sa se simta bine.
  • Fii entuziast pentru ca esti cu ei.
  • Foloseste autoironia, nu glumi pe seama lor.
  • Respecta-le si apreciaza-le sincer calitatile.
  • Foloseste informatii si povesti de actualitate care sa starneasca interes.

Sabilirea relatiilor presupune initiativa… fii primul care preia initiativa! Chiar Wal-Mart are o regula intitulata „regula celor trei metri”, care presupune ca atunci cand o persoana intra in campul tau vizual la mai putin de trei metrii, sa o saluti si sa-i zambesti, pentru ca uneori, de aici incepe o relationare!

Daca astepti ca ceilati sa ia initativa este posibil sa ratezi anumite oportunitati. Marea majoritate a oamenilor nu preiau initiativa din cauza fricii de a fi respinsi, de a deveni penibili. Cei care au succes in stabilrea relatiilor, au depasit acest disconfort initial si se gandesc la oportunitatile care pot aparea, vizeaza rezultatele si nu sentimentele initiale! Stabilirea relatiilor presupune claritate.

In momentul in care decidem ca vom preluam initiativa, decidem si ca uneori e necesar sa reactionam imediat, neprevazut, dar trebuie sa stim ce sa facem cand vrem sa stabilim contacte si asta presupune CLARITATE! Claritatea vine alaturi de cunoasterea proprie, construirea unei povesti personale scurte, a valorilor pe care le poti impartasi, transmitandu-le ascultatorilor ceea ce simti ii poate ajuta.

Stabilirea relatiilor presupune rabdare. Daca vrei sa mergi departe mergi cu ceilalti, daca vrei sa mergi repede, mergi singur. Stabilirea relatiilor presupune lipsa de egoism, te rog, OFERA CEVA! In viata exista oameni care ofera, dar si oameni care vor numai sa primeasca. Tu ce fel de oameni vrei sa ai in jurul tau? Avem tendinta sa fugim, sa-i evitam pe cei care vor intotdeauna cate ceva de la noi. La fel vor reactiona si ceilalti daca suntem o persoana care stie numai sa ceara, sa primeasca. De fiecare data cand intri in interactiune cu o persoana sau cu un grup, fie primesti, fie oferi ceva. Cel mai bine e sa oferi si sa primesti in acelasi timp, asta presupune alocare de energie!

Stabilirea relatiilor presupune rezistenta, reincarca-ti bateriile! Comunicarea cu ceilalti presupune consum de energie fizica, mentala si emotionala! De asemenea este bine de stiut si ce anume te incarca cu energie. Daca indentifici ceea ce te incarca cu energie vei avea intotdeauna rezerve la dispozitie pentru a te reincarca. Pentru a rezista si a crea continuu ceva valoros, e foarte bine sa stii cum sa-ti gestionezi energia. Pentru a stabili relatii de calitate, este necesar sa dai tot ce ai mai bun din tine.
Stabilirea relatiilor se poate realiza de la persoana la persoana, de la persoana la un grup sau audienta.
Pentru a stabili relatii de la persoana la persoana este necesar sa-l faci pe celalalt sa se simta apreciat.

Si iata cum poti face acest lucru:
 Fii un bun ascultator.
 Afla mai multe despre acea persoana punand intrebari sincer interesate, deschise!
 Gaseste puncte comune.
 Indentifica ce valori comune aveti si apreciaza asta.
Pentru a stabili relatii in cadrul unui grup si a-i face sa se simta apreciati, e necesar sa-i inviti sa participe. Doua sau mai multe minti sunt mai puternice decat una singura! Participarea creeaza energie si relatii!
Pentru a stabili relatii cu membrii unui public avem la indemana cateva tehnici:
 Apreciaza ca sunt acolo si ca ti-au dat ocazia sa le vorbesti
 Fa ceva special doar pentru ei, fa evenimentul unic!
 Considera ca fiecare persoana din public e speciala si apreciaza raspunsurile si intrebarile lor.
 La finalul expunerii spune-le ca ti-a facut placere sa te afli in compania lor!
Totul in stabilirea relatiilor, fie ca este vorba despre o persoana, un grup sau o audienta presupune alocare de energie, iar in momentul in care iti perfectionezi abilitatile de comunicare, nivelul tau de energie va creste surprinzator!


Mihai Mihalcea
Mihai Mihalcea

Sunt Antreprenor, Coach si Trainer! Ajut pe cei care isi doresc sa aiba o prezenta profesionista in LinkedIn, sa se faca remarcati ca antreprenori sau specialisti in domeniul lor. De asemenea ajut organizatii sa aiba o imagine unitara in LinkedIn, si sa isi consolideze Brandul pe care il reprezinta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.