Antreprenorii iubesc oamenii, v-ați gândit vre-odată la asta?
Vreau să vă povestesc despre o lecție pe care am învăţat-o de la mentorul meu Nathan Ricks. Acesta a citit un articol, scris de James Clear, care se numeşte “Ar trebui sa tratăm eșecurile ca niste oameni de știință”. E un lucru foarte interesant pentru că într-adevăr eșecurile sunt doar niște rezultate, iar oamenii de știintă au rezultate negative sau pozitive la experimentele și cercetările pe care le fac. Ei se așteaptă sa aibă și rezultate negative. În multe din cazuri dacă schimbăm perspectiva din care privim rezultatele, acestea pot trece din categoria rezultate negative, în rezultate pozitive. Pentru oamenii de știintă rezultatele negative sunt doar simple rezultate, iar dacă descoperă o metodă prin care obțin acele rezultate negative, testează o altă metodă, care îi poate duce spre rezultate pozitive. Si fiecare din aceste rezultate sunt doar puncte de analiza, care îi poate canaliza către o anumita direcție. Oare oamenii de știintă se gandesc la ei doar ca la niste diletanți pentru că au și rezultate negative? Nici vorbă! Dacă s-ar intampla asta poate că nu am mai avea oameni de știință sau poate nu s-ar mai face deloc cercetări.
De ce vă povestesc asta și de ce m-a impactat foarte tare? Pentru că asta facem și noi, antreprenorii, învățăm din eșecuri.
În viața de zi cu zi eșecul e ceva foarte dureros, ceva ce oamenii evită mereu. Oamenii suferă dacă eșuează la serviciu, în relația de cuplu, dacă nu au rezultatul dorit in relația cu părinții sau copii lor. Se simt oribil daca nu își ating obiectivele legate de sala de sport, de kilogramele pe care trebuie să le aibă pe cântar, daca au picat un examen. Dar, cel mai mult in aceasta perioada, cred că oamenii suferă când își verifică contul bancar sau când trebuie să plătească mai întâi ratele și după nu le mai rămân prea mulți bani. Cred că ar trebui să încetăm să ne mai simțim oribil și să ne gândim la progres, iar progresul cred că înseamnă să mergi către un rezultat până când ajungi într-o fundătură și nu poți merge mai departe. Acela este punctul maxim pentru acea direcție, iar eșecurile să le vedem doar ca pe niște obstacole de depășit.
În antreprenoriat trebuie să facem un singur lucru important, să iubim oamenii și să ne dorim să îmbunătățim viața acestor oameni. Pentru asta învățăm lucruri noi, ne asumăm eșecuri, avem progres, ne blocăm uneori, ne întoarcem și căutam altă cale spre obiectivul nostru. Antreprenorii poti fi recunoscuți foarte ușor după zâmbetul pe care îl au pe față când îți povestesc despre visul lor, după pasiunea cu care împărtășesc și detaliile planului pe care îl au de a ajunge la obiectivul lor. Mulți dintre noi nu am ajuns la acel nivel optim de rezultat financiar care să ne ofere stilul de viață pe care ni-l dorim, dar asta ne face să mergem mai departe.
Așa că, dacă te-ai gândit vreo dată să intri în zona antreprenorială, ar fi bine să nu mai amâni. Iar dacă ai fost în zona antreprenorială și ai avut rezultate negative, poate că e timpul să schimbi perspectiva. Să începi să le tratezi doar ca pe niște rezultate negative, ce te pot canaliza mai puternic către obiectivul tău și nu să renunți la acest țel sau să cobori nivelul așteptărilor. Ceea ce iți sugerez să faci e să schimbi perspectiva și abordarea, să vezi ce poți face mai bine, unde e fundătura și unde ai fi putut face mai mult! Iată un citat al lui James Clear care m-a impactat: “Dacă ești focusat îndeajuns pentru a-ți schimba un obicei sau să înveți ceva nou, sau să dezvolți o afacere, vei ajunge să experimentezi acel lucru într-un fel sau altul (eșec sau succes) și dacă vei insista îndeajuns de mult vei obține și rezultate negative. Se întâmplă fiecărui om de stiință, mi se întâmplă și mie, ți se va întâmpla și ție.” Sau, cum spune Seth Godin, “Eșecul e doar prețul pe care va trebui să-l plătești pentru a învăța să faci lucrurile bine”.
Așa că tratează-ți eșecurile ca un om de știintă, pentru că eșecul nu ești tu, e doar un rezultat ce te canalizează către un alt “experiment”. Îți doresc să ai cât mai multe rezultate și să ții în minte mereu: progresul te va duce către rezultate pozitive, iar antreprenoriat înseamnă să cauți progresul și să ajuți cât mai mulți oameni să aiba o viață mai bună! Iar dacă ți-ai dori să devii antreprenor dar nu știi ce dorești, scrie-mi un e-mail la mihai@mihaimihalcea.ro cu titlul “antreprenoriat” și iți promit că îți voi răspunde rapid și îți voi arăta ce fac eu ca și antreprenor și cum ai putea face și tu asta.